Jens Saltin


Tips för långresenären – förutsättningar för en lyckad resa

Planerar du en långresa? Den erfarne resenären Jens Saltin tipsar dig om vad som är bra att tänka på innan avresan.

Planera i förväg

– Läs på i förväg och besök ställen som inte alla åker till. På så vis känner man att man är upptäcktsresande. Och när man kommer hem kan man berätta om ställen som ingen av ens vänner besökt. Tänk också noga på vilken tid på året man åker. Är det varmt, kallt eller regn? Planera en rutt som gör det möjligt för mycket improvisation, så att man inte har alltför rigida stopp. Lämna en del öppet är några av Jens Saltin’s första tips.

Packning

– Packa så lätt som möjligt. Det kan bli ett gissel om man springer runt med tung packning. Tänk inte på att man ska vara snygg överallt. Tänk istället vad som är ett absolut måste, så att man är mobil. Ta hellre med dig för lite, och köp saker på plats när behovet uppstår. Glöm inte att göra backupper på viktiga dokument, exempelvis pass och födelsebevis. Har man en resekompis kan det vara bra att man ger varandra backupper. Kolla också i förväg upp ifall man behöver visum till det land man tänker besöka, samt ifall man måste vaccinera sig.

Resesällskap

– Det är det absolut viktigaste man har. Jag är 100 % övertygad om att delad glädje är dubbel glädje. Det man ska tänka på är att det helst ska vara någon man bott ihop med tidigare, eller/och gjort småresor tillsammans. Viktigt är att man också pratar innan man reser om vilka preferenser man har. Om du vill klättra i berg och din kompis hellre vill ligga på stranden så kan det bli problem, menar Jens Saltin.

Pengar

– Gå efter rekommendationer. Dubbla sedan alltid den pengen som rekommenderas. På så vis säkerställer man att man inte åker till ställen där man inte kan uppleva saker för att det är för dyrt. Har du lite pengar så gör hellre en kortare resa. Se dock till att aldrig ha för mycket kontanter på dig. I de allra flesta länder löser det sig alltid med uttagsautomater. Använd dig av flera kort, och se till att du har korten på olika ställen.

Se mer av profil